PVC STOLARIJA

Želja nam je ukratko predstaviti svekolike prednosti i pozitivna poboljšanja koje je upotreba umjetnih materijala, prije svega visokovrijednog polivinilklorida poznatijeg kao PVC unijela u našu svakodnevnicu.

 

Kao prvo nekoliko činjenica. Umjetni materijali su ušli u širu uporabu za izradu građevinskih elemenata usvajanjem tehnologije ekstruzije profila s komorama (šupljinama). Prvi prozori su izrađeni pred odprilike 50 godina, no prvi veći objekti su bili opremljeni sredinom šezdesetih. Od tada je primjena PVC-a u izradi prozorskih elemenata unijela pravu revoluciju u graditeljstvo. Nije ni čudo, jer kakvoća, dugotrajnost, jednostavnost upotrebe i održavanja PVC stolarije su svojstva koja bilo koji drugi materijal vrlo teško može dosegnuti. Tako danas u domovini PVC prozora, Njemačkoj, umjetni materijali zauzimaju ca.54% tržišta prozora i ostalih elemenata građevinske stolarije. Slična je situacija i u ostalim europskim zemljama, pa i kod nas.Nije ni čudo, jer brojne su prednosti stolarije izrađene iz umjetnih materijala, a cijena je umjerena, tako da je omjer cijene i kvalitete daleko najpovoljniji.

 

Promotrimo zahtjeve koje korisnik postavlja pred građevinski element prozor:

 

1. Zaštita od vanjskih vremenskih utjecaja, bilo hladnoće, oborina, vrućine, propuha…  PVC prozori izrađeni u stručnoj majstorskoj radionici dugoročno ispunjavaju sve navedene zahtjeve. I više od toga, ali o tome nešto kasnije.

 

2. Estetski izgled

Večina prozora danas je vrlo ugodne i postojane bijele boje. No za razigranu maštu i želje investitora postoji cijeli niz mogućnosti korištenja raznih boja i folija s brojnim drvodekorima. Primjerice jedan od vodećih njemačkih proizvođača profila GEALAN u svom proizvodnom programu ima i cijelu paletu različitih boja izrađenih od vrlo postojanih materijala i pigmenata, te integriranih u akrilni sloj izveden ekskluzivnom i najsuvremenijom tehnologijom koekstruzije. GEALAN acrylcolor profili se odlikuju izuzetnom postojanošću boje i vrlo visokom otpornošću na ogrebotine i sve vremenske uplive. Eksluzivan proizvod pristupačan svakome.
Primjenom vrlo efektnih i postojanih folija drvodekora laik nije u stanju prepoznati je li prozor izrađen iz drveta ili PVC profila trajno obloženih drvodekor folijom.

 

3. Jednostavnost održavanja

Pa već ne postoji jednostavniji materijal za održavanje. Ukoliko vas ne smetaju prljavi prozori, ne morate ih čak niti oprati. Oni će i dalje kroz dugi niz desetljeća u potpunosti ispunjavati sve zahtjeve o funkcionalnosti.

 

Nadalje, postavljaju se i tehnički zahtjevi sukladno normama i propisima:

 

1. Toplinska izolacija
Usvajanjem tehnologije ekstruzije profila s komorama PVC stolariji je omogućena vrlo visoka toplinska izolativnost, daleko bolja nego što zahtjevaju i najstrože norme. Primjerice GEALANOVI četverokomorni profili imaju nazivni koeficijent prolaza topline 1,4 W/m2K, a šesterokomorni 1,2 W/m2K. Uz primjenu kvalitetnog izolacionog stakla koje u prosjeku nosi i do 70% površine građevinskih otvora, dobije se izuzetno toplinski izolativan prozor. Svakako je za preporučiti korištenje tzv. nisko emisionog izolacionog stakla, jer uz minimalnu doplatu postiže se i do 3 puta bolja izolacija na staklu!!!

 

2. Zvučna izolacija
Kvalitetno izrađeni prozori iz GEALANovih profila sa suvremenim izolacionim staklom u serijskoj proizvodnji smanjuju razinu buke 8 do 10 puta, što je i više nego dovoljno za večinu zahtjeva. To će svakako osigurati da se kod zatvorenog prozora u prostoriji ne čuje promet s jako prometne ulice. Brojčano iskazano to je prosječno 34 dBA.

 

3. Zrakopropusnost i vodotijesnost je zahtjev koji jamči da kroz prozore neće puhati ili ulaziti voda. Prozori se sukladno normama ispituju do brzine vjetra odprilike do 115 km/h. Pri tom vjetru kroz prozor smije ući samo mala količina zraka sukladno propisima za pojedine ugradbene situacije. No prozori izrađeni iz GEALANovih profila na ispitivanjima nisu propustili vodu niti kod vjetra i simulacije kiše više od 180 km/h, što se zapravo nigdje na svijetu u naseljenim mjestima ne događa……

 

4.Provjetravanje

Vaši novi prozori izrađeni iz GEALANovih profila brtve puno bolje od starih drvenih prozora. Tako tijekom dana ako se prozori ne otvaraju da bi se izvršlo namjerno provjetravanje može doći do osjećaja ustajalog zraka, a zimi, za hladnih dana se može izlučiti kondenzacijom višak vlage iz zraka i to na najhladnijim mjestima u prostoriji koji su obično na spoju prozora i zida (špaleta ili nadvoj). Kondenzirana vlaga pogoduje razvoju gljivica i plijesni, te time izazvanih neugodnih mirisa.
GEALAN ima genijalno rješenje za takve slučajeve. Ugradnojom GECCO letvice za kontrolirano provjetravanje na prozorima moguće je osigurati izmjenu zraka u prostoriji bez gubitaka energije.